Kostrådgivning & matintoleranser

Individuella kostråd

På Santa Monica får varje gäst individuellt anpassade kostråd. Maten anpassas förstås även på plats i vår matsal utefter de råd som ges. Vi är generösa med våra anpassningar om du har egna önskemål och försöker i möjligaste mån erbjuda det som önskas. Vår buffé brukar bestå av vegetariskt/fisk/kyckling, kalla och varma grönsaker, syrade grönsaker, kalla såser, hummus, groddar, nötter, fröer mm. Vi har inte rött kött i vår buffé.

Fel kost en vanlig orsak till ohälsa

Många sjukdomar uppstår på grund av fel kost, varför kosten är en viktig grundpelare i vår behandling. Vi ger råd efter behov och försöker anpassa råden efter individens önkemål av kost. Det är viktigt att man känner att man vill och klarar av förändringen när man kommer hem. Men lika viktigt är att vi utbildar våra gäster så de förstår vad som är den viktigaste förändringen för att just de ska se bästa resultaten. Det kan krävas lite insatser för att komma igång med förändringar och vi kan fortsätta stötta genom att ge telefonrådgivning vid behov efter hemkomst.

Matintolerans & matintoleranstester

Tål du inte all mat? - Vi utreder matintoleranser

Det är vanligt med matintoleranser, det är inte att förväxlas med allergier som ger ganska omedelbar reaktion. Trots att matintolerans inte anses vara allergi ger det ändå en immunreaktion, då kroppens immunförsvar går igång om man äter något som immunförsvaret anser som farligt. Symptomen varierar och kan vara olika från gång till gång beroende på kroppens status för tillfället. Symptomlistan är lång, vanliga symptom är acne, klåda, eksem, psoriasis, huvudvärk, kronisk trötthet, övervikt, värk, tarmbesvär med förstoppning/ diarrér/ uppkördhet/ gaser, tex IBS, problem med näsa och ögon mm.

Reaktion efter flera dagar på livsmedel är vanligt

Matintoleranser kan ge reaktion i upp till 2 veckor efter intag. Därför kan det vara omöljigt att själv upptäcka eventuella intoleranser. Det är större risk att du utvecklar immunreaktion mot något du äter varje dag. Därför är det viktigt att äta varierat. Man kan reagera på i stort sett alla livsmedel, men de vanligaste reaktionerna ser vi mot gluten/vete, mjölkprotein, ägg, soja mm. För att hitta vad man eventuellt reagerar mot, kan vara mycket svårt, framförallt om man har reaktioner mot flera livsmedel samtidigt. Vi rekomenderar därför en del att göra matintoleranstester.

Läckande tarm

Matintoleranser kan både vara orsaken till och komma av läckande tarm. Gluten, ett protein som finns i vete, råg och korn är särskilt besvärligt då vi människor inte kan smälta det helt. Dessutom gör gluten att tarmslemmhinnan frigör zonulin som öppnar de sk. tight junktions, som binder ihop tarmcellerna med varandra. När detta sker kan tex. proteiner från maten komma in i blodet, vilket då kan leda till matintoleranser. Detta är en förenklad bild av förloppet. Men kanske är det en av de viktigaste orsakerna till varför det ökade intaget av gluten skapat mer ohälsa de senaste årtiondena. Man behöver inte ha celiaki för att detta ska ske!

Matintoleranstester genom blodprover till laboratorier utomlands

Vi har flera olika blodprov man kan göra för att kolla om man har tex. IgG reaktioner mot livsmedel. Vi kan också ta prover som mäter immunreaktion från kroppens vita blodkroppar. De vanligaste reaktionerna är mot gluten/vete, mjölk, ägg och soja men man kan ha reaktion mot nästan vilket livsmedel som helst och ofta mot många olika samtidigt, varför det är svårt att testa själv genom att ta bort ett ämne i taget. Många gånger kan man behöva göra flera olika tester för att upptäcka eventuella matintoleranser. Ibland kan man istället välja testa en eliminationsdiet, då man utesluter de vanligaste livsmedel som brukar ge reaktioner, för att se om man blir bättre. Viktigt är dock att göra detta i samarbete med kunnig läkare eller näringsterapeut. En ensidig kost under längre tid kan skapa fler matintoleranser, varför det är viktigt att göra eliminationsdiet i samarbete med experter.

Vi har i dagsläget två leverantörer av tester, den ena skickas till England och den andra till Tyskland. Hör av dig till oss för att veta mer. Testerna kostar allt mellan 2250 - 5500 kr + konsultationstid. Kostnaden beror på vilket labb du vill anlita och hur många ämnen du vill testa.